Δευτέρα, Απρίλιος 15, 2024
Παρασκευή, 06 Φεβρουαρίου 2015 16:10

ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΑΘΗΜΑ_ΕΝΑΡΞΗ 2ΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΝΑΡΞΗ 2ΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΑΝΟΙΚΤΟ ΜΑΘΗΜΑ– ΔΙΑΛΕΞΗ

Η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής» κηρύσσει την έναρξη του Β΄ Κύκλου Σπουδών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου «Αδαμάντιος Κοραής» και προσκαλεί το χιώτικο κοινό να παραστεί σε αυτή τη γιορτή πνεύματος και πολιτισμού.

Στο πλαίσιο  της ενότητας «Πολιτική - Οικονομική Επιστήμη», Η Ελληνική Οικονοµία από την Οθωµανική απελευθέρωση µέχρι σήµερα. Παθογένεια του πολιτικού συστήματος, πολιτικο-οικονοµικέςκρίσεις και επιπτώσεις, θα πραγματοποιηθεί  το 1ο μάθημα με θέμα «Πρωτογενής Τομέας Παραγωγής» (Γεωργία κ.α) στην αίθουσα του αναγνωστηρίου της Βιβλιοθήκης, το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015  στις 17.00 από τον Καθηγητή Οικονομικής Ιστορίας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης, Αναπληρωτή Πρύτανη Βασίλη Καρδάση και είναι ανοιχτό στο κοινό.

Θα ακολουθήσει διάλεξη με θέμα «Χιώτες στη διασπορά (19ος αιώνας)». Το θέμα αφορά στη χιακή διασπορά  που συνέβαλε τα μέγιστα στην υπεροχή των Ελλήνων εμπόρων στις «πιά­τσες» της Ανατολής και της Δύσης. Ιδιαίτερα, στα εμπορικά κέντρα της Μεσογείου οι Χιώτες έμποροι κυριάρχησαν στις οικονομικές δρα­στηριότητες, επιδεικνύοντας εξαιρετική έφεση στο σιτεμπόριο και τον εφοπλισμό. Συγκριτικό τους πλεονέκτημα αποδείχθηκε η διαμόρφωση εμπορικών δικτυώσεων με βάση την κοινή τους καταγωγή και τη συγγένεια. Σε κάθε περίπτωση οι Χιώτες έμποροι έλαμψαν στο οικονομικό στε­ρέωμα του 19ου αιώνα.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Το Εφορευτικό Συμβούλιο

Read 4949 times