Τετάρτη, Μαϊος 29, 2024

Στην αίθουσα αυτή εκτίθενται πίνακες - πορτραίτα των μελών μεγάλων οικογενειών της Χίου. Οι περισσότεροι πίνακες είναι σύγχρονοι με τα πρόσωπα που απεικονίζουν.

Μεταξύ των προσώπων που απεικονίζονται, ξεχωρίζουν τα πορτραίτα της Τζένης Σκυλίτση (1853), της Αλεξάνδρας Μαυροκορδάτου-Σκυλίτση (1872), του Αμβρόσιου Λεων. Αργέντη (1861), της Βιερού Αργέντη (1861), της Τζούλιας Ράλλη-Αργέντη (1890), της Μαρίας Τζούλιας Αργέντη (1877), και του Παντελή Αργέντη (1879).Στην αίθουσα υπάρχει μια μαρμάρινη προτομή της Μαρουκώς Αργέντη και μπρούτζινες προτομές των παιδιών του Φίλιππου Π. Αργέντη (Φανή, Τζιωρτζίνα, Παντελής).ευαγγέλιο με στάχωση από ελεφαντόδοντο

Υπάρχει επίσης προθήκη με μετάλλια, νομίσματα και πλακίδια που ανήκαν σε πρόσωπα της οικογένειας Αργέντη. Στα νομίσματα συγκαταλέγονται αναμνηστικές εκδόσεις των δόγηδων της Βενετίας για τα ναυτικά τους κατορθώματα κατά των πειρατών έξω από τη Χίο (1646-1647), την κατάληψη της Χίου και του Αρχιπελάγους (1694), τη Ναυμαχία του Τσεσμέ (1770). Σε μια άλλη προθήκη υπάρχουν προσωπικά αντικείμενα: σπαθί του διπλωματικού σώματος, του Φίλιππου Αργέντη, δαντέλα από το Βέλγιο που χρησιμοποιούσαν στα βαφτίσια των παιδιών (1815), μινιατούρες σε πορσελάνινο πλαίσιο, και ένα ευαγγέλιο με στάχωση από ελεφαντόδοντο.

Στα υπόλοιπα εκθέματα περιλαμβάνονται μινιατούρες και δύο προτομές από ελεφαντόδοντο, μελών της οικογένειας Αργέντη, μαρμάρινη προτομή της Μαρίας-Τζούλιας Αργέντη (1876), μπρούτζινη προτομή του Μιχάλη Μαυροκορδάτου.