Δευτέρα, Απρίλιος 15, 2024
Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2012 22:14

Στροφή της βιβλιοθήκης στην κοινωνία

Στροφή και άνοιγμα της Βιβλιοθήκης «Κοραής» στην τοπική κοινωνία με σειρά συγκεκριμένων δράσεων αποφάσισε στην τελευταία του συνεδρίαση το Εφορευτικό Συμβούλιο.

 

Α. Θεσμοθέτηση διαγωνισμού ποίησης και διηγήματος

Δημιουργούμε το νέο θεσμό διαγωνισμού ποίησης και διηγήματος, ο οποίος θα διενεργείται ετήσια και θα έχει την παρακάτω δομή:

  • Τοπικός Διαγωνισμός Ποίησης από 14 έως 18 χρόνων
  • Τοπικός Διαγωνισμός Διηγήματος από 14 έως 18 χρόνων
  • Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ποίησης από 19 χρόνων και άνω
  • Πανελλήνιος Διαγωνισμός Διηγήματος από 19 χρόνων και άνω

Όροι συμμετοχής:

α. Κατατίθενται πέντε (5) ποιήματα σε Α4 (Γραμματοσειρά Times New Roman, μέγεθος 12) που δε θα υπερβαίνουν τις δέκα (10) σελίδες συνολικά (στο διαγωνισμό ποίησης).

β. Κατατίθεται ένα (1) διήγημα σε Α4 (Γραμματοσειρά Times New Roman, μέγεθος 12) από πέντε (5) έως δέκα (10) σελίδες (στο διαγωνισμό διηγήματος).
 
γ. Αξιολόγηση διαγωνιζόμενων: Εννεαμελής επιτροπή από διακεκριμένους κριτές: δύο Καθηγητές Φιλοσοφικής, δύο φιλόλογοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δύο δημοσιογράφοι και τρεις έγκριτοι λογοτέχνες (τα ονόματά τους θα ανακοινωθούν προσεχώς).
 
δ. Χρόνος υποβολής: 1 Αυγούστου 2012 μέχρι 30 Απριλίου 2013.
 
ε. Χρόνος αξιολόγησης: 1 Μαΐου μέχρι μέχρι 30 Ιουλίου.
 
στ. Χρόνος βράβευσης: Αύγουστος, στα πλαίσια σειράς εκδηλώσεων του Ιδρύματος.
 
ζ. Τρόπος κατάθεσης: Στο φάκελο που εμπεριέχονται τα ποιήματα ή το διήγημα αναγράφεται το ψευδώνυμο του αποστολέα, καθώς και η επισήμανση «για διαγωνισμό». Εσωκλείεται, επίσης, μικρός φάκελος σφραγισμένος με το πραγματικό όνομα, διεύθυνση και τηλέφωνα που αντιστοιχούν στο ψευδώνυμο.
 
η. Τόπος κατάθεσης – αποστολής: Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη « Κοραής», Κοραή 2, Τ.Κ. 82100, Χίος.
 
Περισσότερες πληροφορίες: www.koraeslibrary.gr, Τηλ. 22710-44246.
 
Β. Θεσμοθέτηση Συναυλιών αφιερωμένες στο λαϊκό τραγούδι
 
 

Το τραγούδι, όπως γνωρίζουμε, εκφράζει την εποχή του. Είναι ένα κομμάτι της ίδιας της ζωής, μια αστέρευτη, αντικειμενική, αυθεντική πηγή Ιστορίας. Η πρώτη μας συναυλία θα είναι αφιερωμένη στο Στέλιο Καζαντζίδη. Στον τραγουδιστή – περιούσιο και πεφιλημένο των θεών – που ζωγράφισε, χρωμάτισε, απαύγασε, ανεξίτηλα με τη φωνή του, τούτη την εποχή. Έχουν προκηρυχθεί, κατά καιρούς, διδακτορικές διατριβές που αφορούν στο «φαινόμενο Καζαντζίδης», το έργο του, την αποκρυπτογράφηση του κοινωνικοπολιτικού γίγνεσθαι απ’ τα τραγούδια του. Το τραγούδι «Μανούλα θα φύγω στα ξένα» αποτελεί, κατά το Μάνο Λοϊζο, ίσως, το πιο εναργές πολιτικό λαϊκό τραγούδι.

H Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη «Κοραής», κορυφαίο πνευματικό κέντρο του τόπου και στα πλαίσια μιας νέας αφήγησης, μα και στροφής στην κοινωνία, την Ιστορία, την παράδοση, τον πολιτισμό, θεωρεί ανείπωτη τιμή να οργανώσει, υπό την αιγίδα του Δήμου Χίου, τούτο το πολιτιστικό γεγονός, που αποτελεί, παράλληλα, την απαρχή ενός καινούργιου θεσμού που αφορά συναυλίες αφιερωμένες στο λαϊκό τραγούδι.

Την Τετάρτη 22 Αυγούστου και ώρα 21:00, στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» (Καστρομηνάς), υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση και την πολυμελή ορχήστρα του Μανώλη Καραντίνη, τραγουδούν Στέλιο Καζαντζίδη:

Πίτσα Παπαδοπούλου / Γιώργος Μαργαρίτης
Βασίλης Λέκας / Γιώτα Νέγκα / Άγγελος Παναγάκης

Τη συναυλία θα τιμήσουν με την παρουσία τους και θα χαιρετίσουν: Βάσω Καζαντζίδη, Πάνος Υφαντής (σκηνοθέτης και βιογράφος του Στέλιου), Κώστας Μπαλαχούτης (συγγραφέας και βιογράφος του Στέλιου)

Γ. Έκθεση για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης του νησιού από τους Τούρκους

Η έκθεση, που πραγματοποιείται με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Περιφερειακή Ενότητα Χίου, θα είναι ανοικτή για το κοινό από σήμερα και κατά τη διάρκεια της (ένα έτος) θα λάβουν χώρα διαλέξεις που αφορούν στην Τοπική Ιστορία, την απελευθέρωση του νησιού από τους Τούρκους, καθώς και την ιστορική πορεία του τόπου μέχρι σήμερα. Στη σχολική περίοδο – και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς – θα προσπαθήσουμε να καταστήσουμε κοινωνούς των παραπάνω δραστηριοτήτων μας και τους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Δ. Άμεση συγγραφή και έκδοση βιβλίου Τοπικής Ιστορίας

Θα προβούμε στην άμεση συγγραφή και έκδοση βιβλίου Τοπικής Ιστορίας που θα προορίζεται για διδασκαλία στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως γίνεται στις αναπτυγμένες κοινωνίες εδώ και χρόνια πολλά. Είναι εγκληματικό, όπως έχουμε τονίσει αλογάριαστες φορές, να ζεις και να πεθαίνεις σ’ ένα γενέθλιο τόπο και να αγνοείς την Ιστορία του που είναι και δική σου, τις ρίζες του που είναι και δικές σου. Η Ιστορία, όπως όλοι γνωρίζουμε, διδάσκει, ενώνει, γιγαντώνει, εκδικείται, αποτελεί εφαλτήριο στο αύριο. Αυτή η τοπική Ιστορία επείγει και επιβάλλεται να γραφτεί από τον πνευματικό κόσμο του τόπου, όπως γίνεται και στην αλλοδαπή. Οι ενδιαφερόμενοι Καθηγητές και Διδάκτορες μπορούν να επικοινωνήσουν, για περισσότερες πληροφορίες στα: τηλ. 22710- 44246, e-mail:[email protected]

Ε. Εθελοντική εργασία

Η εθελοντική προσφορά αφορά σ’ όλους όσους θα ήθελαν να παράσχουν τις υπηρεσίες τους στη Βιβλιοθήκη και συγκεκριμένα:.

  • Στην επικόλληση ετικετών στα βιβλία στα πλαίσια αγοράς αντικλεπτικού μηχανισμού.
  • Στην καταλογογράφηση του αμύθητου θησαυρού του Ιδρύματος, ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη απογραφή του πλούτου του. Τηλ. Επικοινωνίας: 22710 44246

ΣΤ. Συναντήσεις συνεργασίας - σύνθεσης με τον Πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου

  Ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου, Χρίστος Στεργ. Μπελλές, καλεί πτυχιούχους, ερευνητές, φοιτητές και λοιπούς ενδιαφερόμενους, για ανταλλαγή απόψεων που έχουν να κάνουν με την Ιστορική Βιβλιοθήκη και την αξιοποίηση του ανείπωτου θησαυρού της, για εκπόνηση διδακτορικών διατριβών εθνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος, μεταπτυχιακών, πρωτότυπων μελετών κι ερευνών, όπως και έκδοση αντίστοιχων βιβλίων και μονογραφιών, στα πλαίσια του ενδιαφέροντός τους.
Οι πόρτες, τέλος, της Βιβλιοθήκης θα είναι ανοικτές και τα ώτα ευήκοα στον πάσα ένα που θέλει να καταθέσει τις απόψεις του. Θέλουμε να τους διαβεβαιώσουμε πως θα καταγράφονται με το δέοντα σεβασμό. Οι παραπάνω συναντήσεις θα λαμβάνουν χώρα κάθε Τρίτη και Πέμπτη από ώρα 10.00 έως 14.00 κατόπιν συνεννόησης. Τηλ. Επικοινωνίας: 22710 – 44246
Read 6775 times