Δευτέρα, Απρίλιος 15, 2024
Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014 15:14

Αφιέρωμα στον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Χίου «Κοραής»

Αφιέρωμα στον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο (1912-1991)

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014 ώρα 19.00
στη «Σκοτεινή φυλακή» του Κάστρου σε συνεργασία με την 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων


Η βιβλιοθήκη μας τιμά τον κορυφαίο σύγχρονο ποιητή και πεζογράφο Νικηφόρο Βρεττάκο με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή του (2012 «Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου») και την παγκόσμια ημέρα ποίησης (21 Μαρτίου). Το έργο του χαρακτηρίζεται από την έμφαση στις αξίες της νιότης, της ελληνικής φύσης, της ανθρώπινης ύπαρξης, της ελευθερίας, της ελληνικότητας. Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της νεοελληνικής λογοτεχνίας, που συνέδεσε τη ζωή και το έργο του με τις πνευματικές, πολιτικές και κοινωνικές αναζητήσεις του ελληνισμού κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Συμμετείχε στην εθνική αντίσταση και εξορίστηκε από τη Χούντα των συνταγματαρχών. Τιμήθηκε με βαρυσήμαντα βραβεία και εκλέχθηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν ο Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Δρ Ιστορίας Χρίστος Μπελλές και η Όλγα Βάσση, Προϊσταμένη 3ης  Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Η Δρ Φιλολογίας Παρασκευή Φαρμάκη θα αναπτύξει το θέμα: «Νικηφόρος Βρεττάκος, ο ποιητής της αρχαιογνωστικής σοφίας και του νεοανθρωπισμού».

Το «Διονυσίειο Μουσικό Σχολείο Χίου» συμμετέχει ερμηνεύοντας μελοποιημένα ποιήματα του τιμώμενου ποιητή: «Το παιδί με τη σάλπιγγα» μελοποίηση, ενορχήστρωση Φώτης Πέζος «Το τριαντάφυλλο» και «Ηνίοχος» μελοποίηση Πηγή Λυκούδη, επεξεργασία ενορχήστρωση Φανή Πλασταρά.
Παίζουν οι καθηγητές μουσικής του σχολείου: κιθάρα Γιώργος Αγιάσογλου, βιολί Φώτης Πέζος, φλάουτο Βασιλική Λυμπέρη και πιάνο Φανή Πλασταρά.
Τραγουδούν οι μαθήτριες: Αναστασία Φύσσα (σόλο), Αλίκη Βασιλάκη, Ελένη Θεριουδάκη και Αγριππίνα Σταμούλη.

Ποιήματα θα απαγγείλουν οι: Ευγενία Ασλανίδη, Γιάννης Ζαφείρης, Ειρήνη ΜπιλαρίκηΛεμονιά Σταματουλάκη, Αρκαδία Ψάλτη.

Στο χώρο της εκδήλωσης θα εκτεθεί η κινητή έκθεση - αφιέρωμα αρχειακού υλικού για τη ζωή και το έργο του ποιητή, που διαχειρίζεται η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης, και θα παραμείνει μέχρι το τέλος Μαΐου, για να την επισκεφθούν τα σχολεία της Χίου.

vivliothiki e-prosklisi 140321 vrettakos

Read 6909 times